Bloeddrukmeting
Half-uurs bloeddrukmeting
Een te hoge bloeddruk vergroot de kans op een hart- of vaatziekte, zoals een hartinfarct en beroerte. Er zijn meerdere metingen nodig om te kunnen zeggen of u echt een hoge bloeddruk heeft. Bloeddrukwaarden kunnen sterk wisselen. Wanneer uw arts of praktijkondersteuner al eerdere bloeddrukmetingen heeft gedaan op het spreekuur, maar meer informatie nodig heeft over uw bloeddruk, kan hij/zij een bloeddrukmeting 30 min aanvragen. Door de bloeddruk meerdere keren achter elkaar te meten, geeft deze 30 minuten bloeddrukmeting een betrouwbaar beeld van uw bloeddruk.
Hoe gaat de meting in zijn werk?
De doktersassistente neemt u mee naar een onderzoekskamer en sluit de bloeddrukmeter aan. Hiervoor wordt een band om uw bovenarm vastgemaakt. Daarna verblijft u een half uur alleen in de kamer. Gedurende deze 30 minuten wordt om de 5 minuten uw bloeddruk gemeten. U kunt eventueel iets lezen om de tijd door te komen. Na ruim een half uur komt de doktersassistente weer naar u toe en koppelt zij de bloeddrukmeter los. Vervolgens zal de doktersassistente de gegevens verwerken en een vervolgafspraak met u inplannen.
24-uurs bloeddrukmeting
De bloeddruk schommelt gedurende de dag. Bij inspanning en emoties stijgt de bloeddruk. Overdag is de bloeddruk hoger dan ‘s nachts. Soms is een half-uurs meting onvoldoende en is een 24-uurs bloeddrukmeting nodig. Door een 24-uurs bloeddrukmeting krijgt de huisarts inzicht in uw bloeddruk, tijdens de verschillende momenten van de dag (en nacht).
Tijdens de 24-uurs bloeddrukmeting krijgt u een band met een bloeddrukmeter om uw arm. De meter wordt op de heup met een riem gedragen. Het meten van de bloeddruk gebeurt automatisch. Normaal gesproken is dit overdag twee tot drie keer per uur en ‘s nachts een keer per uur. De bloeddrukmeter slaat alle bloeddrukwaarden automatisch op. Door het geluid van het apparaat kan het slapen soms wat lastiger zijn.