Wat doen onze praktijkmedewerkers allemaal? – Huisartsenpraktijk Drielanden – Harderwijk
Header afbeelding
Bazuindreef 25 3845 DA Harderwijk Tel:0341 - 434643 Spoed 0341 - 417591

Wat doen onze praktijkmedewerkers allemaal?

De doktersassistente

In onze praktijk zijn 7 doktersassistentes werkzaam. Zij staan u als eerste te woord als u aan de balie komt of onze praktijk belt. Een doktersassistente is o.a. opgeleid om afspraken te plannen, een aantal vragen van u te beantwoorden, uitslagen door te geven en herhaalrecepten te maken. De adviezen die zij geven zijn conform de richtlijnen van het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap).
Voor het goed kunnen plannen van de agenda van de huisarts en de andere praktijkmedewerkers is het belangrijk dat zij weet waarvoor u komt om in te kunnen schatten hoeveel tijd u nodig hebt en bij wie u de afspraak moet hebben. Om haar werk goed te kunnen doen zal zij vragen naar de reden van uw bezoek.
De assistente weet het antwoord op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten.
U kunt daarnaast nog bij de assistente terecht voor:

  • Herhaalrecepten
  • Het meten van de bloeddruk
  • Aanstippen van wratten
  • Verbinden van wonden
  • Oren uitspuiten
  • Hechtingen verwijderen
  • Zwangerschapstesten
  • Urine onderzoek
  • Suiker- en Hb-controle
  • Uitstrijkjes in het kader van het bevolkingsonderzoek
  • Zwachtelen en tapen
  • Hartfilmpje maken
  • Verstrekken van informatiefolders
  • Aansluiten en afkoppelen van een 24-uurs bloeddrukmeting (dit gebeurt in opdracht van de huisarts of praktijkverpleegkundige)
  • Longfunctiemeting

Voor het assistentenspreekuur kunt u telefonisch een afspraak maken.

De praktijkverpleegkundige (POH-S)

In de praktijk zijn 3 praktijkverpleegkundigen werkzaam. Zij doen onder supervisie van de huisartsen zelfstandig spreekuur.
Zij begeleiden patiënten met diabetes, astma/COPD, patienten met risico’s op hart en vaat gebied (bijvoorbeeld hoge bloeddruk) en zij bezoeken ouderen en chronisch zieken. Zij kunnen u ook begeleiding bieden bij stoppen met roken.

Sociaal psychiatrisch verpleegkundige (POH-GGZ)

Sinds oktober 2012 zijn er praktijkondersteuners geestelijke gezondheidzorg werkzaam in de praktijk.
Zij ondersteunen mensen met psychische of psychosociale klachten met advies en/of doorverwijzing.
Dit gebeurt onder andere door probleem verheldering, het bespreken van vervolgstappen. Educatie en adviezen gericht op het verbeteren van het functioneren en welbevinden.

De huisarts in opleiding (HAIO)

Een huisarts-in-opleiding is een afgestudeerde arts die zich specialiseert in de huisartsgeneeskunde.
Onze praktijk is verbonden met de Universiteit van Utrecht, waar de huisarts-in-opleiding wekelijks 1 cursusdag heeft. De andere dagen is hij/zij werkzaam in de huisartsenpraktijk, onder supervisie van één van de huisartsen. De huisarts-in-opleiding mag zelfstandig spreekuur draaien en visites afleggen, maar staat onder supervisie van zijn/haar huisarts-opleider. Hij of zij zal tijdens of na het spreekuur kunnen overleggen met haar huisarts-opleider.
De opleiding tot huisarts duurt 3 jaar, waarvan 2 jaar in 2 verschillende huisartsenpraktijken wordt gewerkt en 1 jaar deels in het ziekenhuis, het verpleegtehuis en de psychiatrie ervaring wordt opgedaan.
In onze praktijk zijn meestal twee huisartsen in opleiding aanwezig. De huisartsen van Waaij, Ruiter en Versluis zijn geregistreerde huisarts-opleiders.

Spreekuurondersteuner huisarts (SOH)

De Spreekuurondersteuner huisarts houdt spreekuur voor een aantal veelvoorkomende klachten en klein letsel. Zij kan zelfstandig een aantal klachten behandelen, zonder directe tussenkomst van de huisarts. Wel zal de huisarts altijd bereikbaar zijn voor overleg.
Het kan dus voorkomen dat u voor bepaalde klachten niet meer door de huisarts gezien hoeft te worden, maar dat u wordt uitgenodigd op het spreekuur van de spreekuurondersteuner.
Indien u belt voor een afspraak, kan de doktersassistente aan de hand van uw klachten of vragen inschatten of u terecht kunt voor een afspraak bij de spreekuurondersteuner of een van de huisartsen.