Griepvaccinatie
De jaarlijkse vaccinatie tegen de seizoensgriep vindt elk jaar in het najaar plaats. In 2024 zullen de griepvaccinaties gegeven worden op woensdag 23 oktober. Mensen die tot de zogenaamde risicogroep behoren, ontvangen jaarlijks een oproep via de post. Het is belangrijk dat u de uitnodigingsbrief, die u per post van ons ontvangt, meeneemt. U krijgt de vaccinatie in uw bovenarm. Draag daarom kleren waarbij u gemakkelijk uw bovenarm bloot kunt maken.
Voor wie is de griepprik
Voor de meeste mensen is griep vervelend, maar onschuldig. Sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden door de griep. De griepprik wordt gratis aangeboden aan kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep
Wat doet de griepprik?
De griepprik is de beste bescherming tegen griep. De griepprik zorgt ervoor dat uw afweer tegen het griepvirus verbetert. 2 weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen.
Zijn er bijwerkingen?
• Uw arm kan na de griepprik 1 of 2 dagen pijn doen. De prikplek kan rood en dik zijn.
• U kunt zich na de griepprik een paar dagen minder goed voelen. Dit is geen griep. Uw lichaam bouwt juist afweer op tegen griep.
Zwangeren en mensen met ernstig overgewicht
Ook zwangeren komen in aanmerking voor een griepvaccinatie. De uitnodiging krijgen zij van hun verloskundig zorgverlener. Daarnaast wordt mensen met ernstig overgewicht (een BMI boven de 40) geadviseerd zich te laten vaccineren tegen griep. Deze mensen zijn niet allemaal bij ons bekend en mogen een uitnodiging vragen bij de doktersassistente.
Griepprik en kinderen
Kinderen tussen 6 maanden en 9 jaar oud die voor de eerste keer tegen griep worden ingeënt, krijgen twee griepprikken. Ze krijgen een eerste griepprik en vier weken later de tweede. Dit is nodig om het lichaam genoeg afweerstoffen tegen de griep aan te laten maken. Is een kind ouder dan 9 jaar, en wordt het voor het eerst tegen de griep ingeënt? Dan krijgt het maar één griepprik.
U behoort niet tot de doelgroep, maar wilt wel graag een griepprik?
Dat kan. U vraagt dan bij uw huisarts een recept voor de griepprik. U koopt de griepprik zelf bij uw apotheek en gaat met het vaccin naar uw huisarts(assistente) die de prik zet. U betaalt zelf voor de griepprik en voor het zetten van de prik.
Soms vergoedt de zorgverzekering de griepprik. Vraag uw zorgverzekeraar hiervoor om meer informatie. Apotheken kopen niet veel griepprikken. Het kan dan zijn dat de griepprik bij uw apotheek op is. Er zijn ook werkgevers die hun werknemers de griepprik gratis aanbieden.
Griepprik en coronaprik
Er hoeft geen tijd te zitten tussen de griepprik en de coronaprik. De coronaprik krijgt u via de GGD.
Mensen van 60 jaar en ouder ontvangen vanaf 19 september een uitnodigingsbrief voor de coronaprik van het RIVM. Mensen van 18 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik, zorgmedewerkers en zwangeren krijgen geen uitnodigingsbrief. Zij kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl of 0800 7070. Klik hier voor meer informatie over de coronaprik.
Meer informatie
Meer informatie over de griepvaccinatie kunt u vinden op www.rivm.nl/griepprik of www.thuisarts.nl/griep