Wilsverklaringen & euthanasie
Behandelwensengesprek
In de praktijk worden ook behandelwensgesprekken aangeboden. In deze gesprekken worden onder ander uw wensen besproken ten aanzien van reanimatie, beademing, IC opname en/of levenseinde. Uw behandelwensen worden vastgelegd in uw medisch dossier en doorgegeven aan de huisartsenpost. Om optimale zorg te kunnen bieden, vinden wij het belangrijk om te weten welke zorg u wel of niet zou willen in uw situatie.
De wilsverklaring
In een wilsverklaring zet u op papier welke medische behandelingen u wel of niet wilt. De wilsverklaring is een soort behandelverbod. Hierin beschrijft u dat u een bepaalde behandeling niet meer wilt. Er zijn verschillende wilsverklaringen. Meer informatie over deze verklaringen en het opstellen vindt u op de website van de Rijksoverheid en op thuisarts.nl. Om de door u opgestelde wilsverklaring goed te kunnen begrijpen, bespreken we het graag met u op het spreekuur.
Zorg dat u ons een kopie van uw wilsverklaring stuurt en dat eventuele naasten er ook een krijgen.
Niet-reanimeren verklaring
Een niet-reanimeren verklaring is een wilsverklaring waar in u aangeeft niet gereanimeerd te willen worden als uw hart stil staat. Meer informatie over reanimeren en deze verklaring kunt u lezen op thuisarts.nl. Zodra u een hartstilstand krijgt, bent u bewusteloos. Om snel te kunnen handelen is het belangrijk dat familie en hulpverleners van te voren weten of ze u wel of niet moeten reanimeren. Daarom zal uw arts hierover met u praten als uw gezondheid daarom vraagt. Het wordt ook met u besproken als u wordt opgenomen in een ziekenhuis of als u in een verzorgings- of verpleeghuis gaat wonen.
U kunt aangeven of u wel of niet gereanimeerd wilt worden. Als u niet gereanimeerd wilt worden, bespreek dit dan met uw huisarts. Ook is het goed om een niet-reanimerenverklaring in te leveren, deze kunt hier vinden. De huisarts zal deze opnemen in uw dossier en uw wensen doorgeven aan de spoedpost.
Euthanasie
Als het voor u actueel is, is het belangrijk hier tijdig met uw arts over te spreken. Niet alle artsen van Huisartsenpraktijk Drielanden zijn bereid euthanasie uit te voeren. Op thuisarts.nl kunt u uitgebreide informatie lezen over euthanasie. Denkt u dat euthanasie mogelijk een optie voor u is in de toekomst, dan is het goed om een euthanasieverklaring op te stellen en deze regelmatig met u arts te bespreken. In een euthanasieverklaring leg je schriftelijk vast dat je euthanasie wilt als je ondraaglijk en uitzichtloos lijdt. Met dit document bepaal je dus in welke gevallen een arts mag overgaan tot een vrijwillig levenseinde. Een voorbeeld van een euthanasieverklaring kunt u hier vinden: Voorbeeld Euthanasieverklaring.
Heb ik recht op euthanasie?
Het is belangrijk te beseffen dat euthanasie geen automatisch recht is. Ook niet als u een euthanasieverklaring hebt. Euthanasie heeft een bijzondere positie in het rechtssysteem in Nederland en kan alleen worden gedaan als aan veel voorwaarden is voldaan. Zo moet de arts ervan overtuigd zijn dat je verzoek vrijwillig en weloverwogen is, dat je uitzichtloos en ondraaglijk lijdt, dat er geen redelijke andere oplossing is en ten minste 1 andere, onafhankelijke arts raadplegen, die je ziet en schriftelijk je gesteldheid oordeelt. Als je geen (recente) euthanasieverklaring hebt gegeven en je zou niet meer zelf in staat zijn om aan te geven dat je bij ondraaglijk lijden euthanasie wilt, dan is euthanasie niet mogelijk. Het is daarom belangrijk om een dergelijke verklaring te bespreken met je arts en regelmatig (bijvoorbeeld jaarlijks) opnieuw af te geven, zodat je artsen weten dat je nog steeds achter deze wens staat. Graag leggen we u hier meer over uit op het spreekuur.